Çınar Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Çınar Ziraat Odası > Haberler > Tarım Danışmanlarımız Mercimek Tarlalarını Kontrol Etti...

Tarım Danışmanlarımız Mercimek Tarlalarını Kontrol Etti...

                Tarım Danışmanlarımız mercimek tarlalarını kontrol etti. Mercimek ekili tarlaların yabancı ot mücadelesinin, hastalık ve zararlılara karşı zamanında ilaçlamanın yapılmasının önemli olduğunu çiftçilerimize aktardılar.



MERCİMEK:

         Yemeklik Dane Baklagiller içerisinde yer alan mercimek, protein oranının yüksek olması nedeniyle insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.

       İlçemiz de yaklaşık 45000 dekar alanda kışlık mercimek  tarımı yapılmaktadır. Mercimek köklerinde yer alan bakterilerin oluşturduğu yumrucuklar ile havanın serbest azotunu toprağa bağlar. Kuru tarım yapılan alanlarda tahıldan sonra tarlayı nadasa bırakmak yerine mercimek yetiştiriciliği yapmak en doğru seçimdir. Çiftçinin kârı ciddi seviyede artış gösterir. Ekim nöbetinde mercimek ekilirse hem mercimekten elde edilen kâr artar hem de tahıldan alınan verimde herhangi bir azalma yaşanmaz. İyi bir tohumluk, çimlenme gücü yüksek, dolgun taneli ayrıca hastalıksız ve herhangi bir sebeple zarar görmemiş olmalıdır. Mercimek bitkisinin dekar başına verimi 200-300 kilogramdır.

        Çiftçilerimize mercimek üretiminde devlet desteklemesi 1 kilograma 50 kuruştur. Hububatta ise,1 kilograma 10 kuruştur. Mercimek yetiştiriciliği yapılırken toprağın doğru seçilmesinin ardından bakımlarının eksiksiz yapılması verimi maksimum seviyeye çıkarmaktadır. Bölgemizde  kışlık mercimek ekimi Kasım ayında yapılmaktadır. Kışlık mercimek ekimini olumsuz etkileyen  en önemli faktör yabancı otlardır. Bölgemizde tarlalar genellikle büyük olduğundan elle ot alımı ekonomik değildir bu nedenle ilk sürümün pullukla derin, ikinci sürümün ise yağmurdan sonra yabancı otlar çimlenirken yapılması yabancı otlarla mücadele açısından önemlidir. Çiftçilerimizi tarımsal üretim aşamalarında korumak, geliştirmek ve desteklemek amaçlı çalışmalarımız devam edecektir.