Tarım Danışmanlarımız mercimek tarlalarını kontrol etti. Mercimek ekili tarlaların yabancı ot mücadelesinin, hastalık ve zararlılara karşı zamanında ilaçlamanın yapılmasının önemli olduğunu çiftçilerimize aktardılar.
MERCİMEK:
Yemeklik Dane
Baklagiller içerisinde yer alan mercimek, protein oranının yüksek olması
nedeniyle insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
İlçemiz de yaklaşık 45000 dekar alanda kışlık mercimek tarımı yapılmaktadır. Mercimek köklerinde yer alan bakterilerin oluşturduğu yumrucuklar ile havanın serbest azotunu toprağa bağlar. Kuru tarım yapılan alanlarda tahıldan sonra tarlayı nadasa bırakmak yerine mercimek yetiştiriciliği yapmak en doğru seçimdir. Çiftçinin kârı ciddi seviyede artış gösterir. Ekim nöbetinde mercimek ekilirse hem mercimekten elde edilen kâr artar hem de tahıldan alınan verimde herhangi bir azalma yaşanmaz. İyi bir tohumluk, çimlenme gücü yüksek, dolgun taneli ayrıca hastalıksız ve herhangi bir sebeple zarar görmemiş olmalıdır. Mercimek bitkisinin dekar başına verimi 200-300 kilogramdır.
Çiftçilerimize mercimek üretiminde devlet
desteklemesi 1 kilograma 50 kuruştur. Hububatta ise,1 kilograma 10 kuruştur. Mercimek
yetiştiriciliği yapılırken toprağın doğru seçilmesinin ardından bakımlarının
eksiksiz yapılması verimi maksimum seviyeye çıkarmaktadır. Bölgemizde kışlık mercimek ekimi Kasım ayında yapılmaktadır. Kışlık
mercimek ekimini olumsuz etkileyen en
önemli faktör yabancı otlardır. Bölgemizde tarlalar genellikle büyük olduğundan elle ot alımı
ekonomik değildir bu nedenle ilk sürümün pullukla derin, ikinci sürümün ise
yağmurdan sonra yabancı otlar çimlenirken yapılması yabancı otlarla mücadele
açısından önemlidir. Çiftçilerimizi tarımsal üretim aşamalarında korumak, geliştirmek
ve desteklemek amaçlı çalışmalarımız devam edecektir.