Tarım Danışmanlarımız Odamıza bağlı köylerde çiftçilerimizi ve ekmiş oldukları birinci ürün ile ikinci ürün Mısır tarlalarını ziyaret etti.Yapılan kontrollerde mısır ekili alanlarda haşerelere rastlanılmadığı,koçanlarda rastık hastalığının görüldüğü tespit edilmiştir.Bu konuda çiftçilerimize gerekli bilgiler verildi.
Silajlık
Mısır : Hayvanlarımızın genetik kapasiteleri ve çevre şartları ne
kadar iyi olursa olsun bakım ve besleme iyi olmadığı sürece onlardan
istediğimiz yüksek verimi almamız mümkün değildir. Yeşil otun olmadığı kış
aylarında hayvanlarımıza yeşil, sulu ve ekonomik olarak verebileceğimiz tek
kaba yem silajdır. En uygun silaj bitkisi mısırdır. Hayvanlar tarafından
sevilerek tüketilen ve enerjice zengin bir kaba yemdir. Silajlık mısır
koçanlarıyla beraber hamur olum devresinde biçildiğinde mısırda yüksek düzeyde
kolay parçalanabilen karbonhidrat içeriği ve uygun sıkışma özelliği ile en
kolay silolanabilen yem bitkisi özelliğini taşımaktadır.
Ekim
Zamanı :Silaj amaçlı mısırın, ekim tarihini belirlemek için ilk ve
son don tarihleri, hava sıcaklığı ve ön bitkinin tarlayı terk ettiği tarih bilinmelidir.
Ana ürün olarak silajlık mısır ekilecek olursa Nisan-Mayıs aylarında, ikinci
ürün olarak ekim yapılacaksa Haziran-Temmuz ayları uygun tarihlerdir. Sıraya
ekimde 2-2.5 kg/da, serpme ekimde 3-4 kg/da tohum atılmalıdır..
Toprak Hazırlığı : Silajlık mısırın ana ürün olarak ekiminde tarla pullukla sürülür, kültivatör veya diskaro ile toprak parçalanır ve tapan çekilerek tohum ekilecek duruma getirilir. İkinci ürün olarak ekim yapılacaksa sulanabilen arazide buğday anızına ekim yapılacak ise anıza direkt ekim yapılması uygun olmakta, veya standart toprak hazırlama işlemleri yapılmalıdır. Silajlık mısırın sıraya ekimi önemlidir. Çünkü silaj makinesi (tek sıralı, çift sıralı) ile hasat edileceğinden (pnömatik mibzerle) sıra arası 65-70 cm, sıra üzeri 10-12 cm olmalıdır.
Gübreleme : Gübreleme genel olarak toprak tahlili sonucuna göre yapılmalıdır. Ancak toprak
tahlili yapılmamış ise 15-20 kg./da. Azot (N) ve 8-10 kg/da Fosfor (P)
gübreleri verilmelidir. Fosforlu gübrenin tamamı ile azotlu gübrenin yarısı
ekim ile birlikte verilmeli, azotlu gübrenin diğer yarısı bitkiler 30-40 cm
olunca verilmelidir.
Bakım ve Sulama; Bitkiler 30-40 cm olunca çapalama ve boğaz doldurma işlemleri ile ilk sulama bu dönemde yapılır. Mısır bitkisi püskül çıkarma ve dane bağlama dönemlerinde en fazla suya ihtiyaç duyduğu dönemlerdir. Bu dönemde yeterince sulama yapılmalıdır.
Hasat ve Silaj Yapımı : Sıraya ekilen mısır bitkileri silaj makinası ile hasat edilir. Mısır bitkisinin en uygun hasat zamanı hamur olum dönemidir. Aynı zamanda parçalanan mısırlar romörkerlere doldurularak vakit geçirmeden silaj yapılacak yere gönderilir.
Parçalanarak
siloya doldurulan bitki çok iyi sıkıştırılması gerekir. Silajın sıkıştırılması
iyi olmadığı durumlarda ortamdaki hava aerobik bakterilerin
çalışmasını hızlandırarak silajın kokuşmasını sağlayarak besin maddelerinin
kaybına neden olur.
Sıkıştırma
ile ortamdaki hava alınarak havasız ortamda faaliyet gösteren süt asidi
(laktik asit) bakterileri faaliyetlerini artırarak fermantasyonu
gerçekleştirirler. Silolanan silajın üstü hava almayacak şekilde naylon ile
kapatılır.
Naylonun kalkmaması için üzerine bir miktar (5 cm) toprak örtülür. Bu şekilde yapılan silaj yaklaşık 45 günde olgunlaşır ve hayvanlara verilmeye başlanır. İyi saklanan silajlar 2-3 hatta 5 yıla kadar özelliğini kaybetmeden muhafaza edilebilmektedir.
HASTALIK VE ZARARLILAR
Kök, sap ve dane çürüklükleri
Mısır rastığı (Ustilago maydis)
Helminthosporium yaprak yanıklığı (H. turcicum, H.maydis)
15.2. Zararlılar:
Mısır koçan kurdu (Sesamia sp)
Mısır sap kurdu ( Ostrinia sp)
Yeşil kurt (Heliothis armigara Hb)
Çizgili yaprak kurdu (Spodoptera Hbn)
Mısır yaprak biti (Aphidis maidis Fitch.)
Kırmızı örümcek (Tetranychus spp.)
MISIR RASTIĞI HASTALIK BELİRTİSİ
MISIR RASTIĞI MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Kültürel
Önlemler
Hastalıkla mücadelede kullanılan tek yöntem kültürel önlemlerdir. * Sertifikalı tohumluk kullanılmalı veya hastalığın bulunmadığı alanlardan tohumluk alınmasına dikkat edilmelidir.
* Mısır rastığının zararlı olduğu yerlerde en az 3-4 yıllık bir ekim nöbeti
uygulanmalıdır.
* Rastık galleri olgunlaşmadan kesilip yok edilmelidir.
* Rastıklı bitki artıkları ve galler ya çok derine gömülmeli veya yakılmalı,
hayvanlara yedirilmemelidir.
* Böceklerle mücadele edilmeli, bitkinin yaralanması önlenmelidir.
*
Analiz
sonuçlarına göre dengeli gübreleme yapılmalı, özellikle gereğinden fazla azotlu
gübre vermekten kaçınılmalıdır.