Çınar Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Çınar Ziraat Odası > Haberler > TARIM DANIŞMANLARIMIZ ODAMIZA BAĞLI KÖYLERDE ÇİFTÇİLERİMİZİ VE EKMİŞ OLDUKLARI BİRİNCİ ÜRÜN İLE İKİNCİ ÜRÜN MISIR TARLALARINI ZİYARET ETTİ...

TARIM DANIŞMANLARIMIZ ODAMIZA BAĞLI KÖYLERDE ÇİFTÇİLERİMİZİ VE EKMİŞ OLDUKLARI BİRİNCİ ÜRÜN İLE İKİNCİ ÜRÜN MISIR TARLALARINI ZİYARET ETTİ...

         Tarım Danışmanlarımız Odamıza bağlı köylerde çiftçilerimizi ve ekmiş oldukları birinci ürün ile ikinci ürün Mısır tarlalarını ziyaret etti.Yapılan kontrollerde mısır ekili alanlarda haşerelere rastlanılmadığı,koçanlarda rastık hastalığının görüldüğü tespit edilmiştir.Bu konuda çiftçilerimize gerekli bilgiler verildi.


    Silajlık Mısır : Hayvanlarımızın genetik kapasiteleri ve çevre şartları ne kadar iyi olursa olsun bakım ve besleme iyi olmadığı sürece onlardan istediğimiz yüksek verimi almamız mümkün değildir. Yeşil otun olmadığı kış aylarında hayvanlarımıza yeşil, sulu ve ekonomik olarak verebileceğimiz tek kaba yem silajdır. En uygun silaj bitkisi mısırdır. Hayvanlar tarafından sevilerek tüketilen ve enerjice zengin bir kaba yemdir. Silajlık mısır koçanlarıyla beraber hamur olum devresinde biçildiğinde mısırda yüksek düzeyde kolay parçalanabilen karbonhidrat içeriği ve uygun sıkışma özelliği ile en kolay silolanabilen yem bitkisi özelliğini  taşımaktadır.

 

Ekim Zamanı :Silaj amaçlı mısırın, ekim tarihini belirlemek için ilk ve son don tarihleri, hava sıcaklığı ve ön bitkinin tarlayı terk ettiği tarih bilinmelidir. Ana ürün olarak silajlık mısır ekilecek olursa Nisan-Mayıs aylarında, ikinci ürün olarak ekim yapılacaksa Haziran-Temmuz ayları uygun tarihlerdir. Sıraya ekimde 2-2.5 kg/da, serpme ekimde 3-4 kg/da tohum atılmalıdır..

 Toprak Hazırlığı : Silajlık mısırın ana ürün olarak ekiminde tarla pullukla sürülür, kültivatör veya diskaro ile toprak parçalanır ve tapan çekilerek  tohum ekilecek duruma getirilir. İkinci ürün olarak ekim yapılacaksa sulanabilen arazide buğday anızına ekim yapılacak ise anıza direkt ekim yapılması uygun olmakta, veya standart toprak hazırlama işlemleri yapılmalıdır. Silajlık mısırın sıraya ekimi önemlidir. Çünkü silaj makinesi (tek sıralı, çift sıralı) ile hasat edileceğinden (pnömatik mibzerle) sıra arası 65-70 cm, sıra üzeri 10-12 cm olmalıdır.

Gübreleme : Gübreleme genel olarak toprak tahlili sonucuna göre yapılmalıdır. Ancak toprak tahlili yapılmamış ise 15-20 kg./da. Azot (N) ve 8-10 kg/da Fosfor (P) gübreleri verilmelidir. Fosforlu gübrenin tamamı ile azotlu gübrenin yarısı ekim ile birlikte verilmeli, azotlu gübrenin diğer yarısı bitkiler 30-40 cm olunca verilmelidir.

 Bakım ve Sulama; Bitkiler 30-40 cm olunca çapalama ve boğaz doldurma işlemleri ile ilk sulama bu dönemde yapılır. Mısır bitkisi püskül çıkarma ve dane bağlama dönemlerinde en fazla suya ihtiyaç duyduğu  dönemlerdir. Bu dönemde yeterince sulama yapılmalıdır.

 Hasat ve Silaj Yapımı : Sıraya ekilen mısır bitkileri silaj makinası ile hasat edilir. Mısır bitkisinin en uygun hasat zamanı hamur olum dönemidir. Aynı zamanda parçalanan mısırlar romörkerlere doldurularak vakit geçirmeden silaj yapılacak yere gönderilir.

    Parçalanarak siloya doldurulan bitki çok iyi sıkıştırılması gerekir. Silajın sıkıştırılması  iyi olmadığı durumlarda ortamdaki hava  aerobik bakterilerin çalışmasını hızlandırarak silajın kokuşmasını sağlayarak besin maddelerinin kaybına neden olur. 

Sıkıştırma ile ortamdaki hava alınarak  havasız ortamda faaliyet gösteren süt asidi (laktik asit) bakterileri faaliyetlerini artırarak fermantasyonu gerçekleştirirler. Silolanan silajın üstü hava almayacak şekilde naylon ile kapatılır.

Naylonun kalkmaması için üzerine bir miktar (5 cm) toprak örtülür. Bu şekilde yapılan silaj yaklaşık 45 günde olgunlaşır ve hayvanlara verilmeye başlanır. İyi saklanan silajlar 2-3 hatta 5 yıla kadar özelliğini kaybetmeden muhafaza edilebilmektedir.


HASTALIK VE ZARARLILAR

Kök, sap ve dane çürüklükleri

Mısır rastığı (Ustilago maydis)

Helminthosporium yaprak yanıklığı (H. turcicum, H.maydis)

15.2. Zararlılar:

Mısır koçan kurdu (Sesamia sp)

Mısır sap kurdu ( Ostrinia sp)

Yeşil kurt (Heliothis armigara Hb)

Çizgili yaprak kurdu (Spodoptera Hbn)

Mısır yaprak biti (Aphidis maidis Fitch.)

Kırmızı örümcek (Tetranychus spp.)


MISIR RASTIĞI HASTALIK BELİRTİSİ



     Hastalık etmeni bir mantardır. Hastalık ertesi yıla bulaşık toprak ve hastalıklı bitki artıkları ile geçer ve toprakta 8 yıla kadar canlı kalabilir 3-4 yapraklı devrede mısır bitkilerinde bulaşma olur. Yaşlı bitkilerin hastalanması oldukça güçtür. Mısır rastığı, bitkinin yaprak, sap, koçan, püskül ve erkek çiçekleri gibi tüm toprak üstü aksamında gal adı verilen şişkinlikler oluşturur. Özellikle genç, aktif gelişme dönemindeki bitkilerde belirtiler çok şiddetlidir. Galler önceleri sert olup parlak, gri beyaz renkli bir zarla kaplıdır.


MISIR RASTIĞI MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Kültürel Önlemler  

Hastalıkla mücadelede kullanılan tek yöntem kültürel önlemlerdir.                                                                                                                                                                                                                     *  Sertifikalı tohumluk kullanılmalı veya hastalığın bulunmadığı alanlardan tohumluk alınmasına dikkat edilmelidir.

*  Mısır rastığının zararlı olduğu yerlerde en az 3-4 yıllık bir ekim nöbeti uygulanmalıdır.

*  Rastık galleri olgunlaşmadan kesilip yok edilmelidir.

*  Rastıklı bitki artıkları ve galler ya çok derine gömülmeli veya yakılmalı, hayvanlara yedirilmemelidir.

*  Böceklerle mücadele edilmeli, bitkinin yaralanması önlenmelidir.

*  Analiz sonuçlarına göre dengeli gübreleme yapılmalı, özellikle gereğinden fazla azotlu gübre vermekten kaçınılmalıdır.