Çınar Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Çınar Ziraat Odası > Haberler > TARIM DANIŞMANLARIMIZIN İLÇEMİZ PAMUK HASADI ZİYARETLERİ...

TARIM DANIŞMANLARIMIZIN İLÇEMİZ PAMUK HASADI ZİYARETLERİ...

           İLÇEMİZ PAMUK HASADI BAŞLADI...


           Tarım Danışmanlarımız İlçemizde pamuk hasadı yapan çiftçilerimizi ziyaret etti. Endüstri ve sanayinin ham maddesi olan, ekiminden hasadına kadar zorlu yolculuğunda ilgi ve önemli bir bakım isteyen pamuğun hasadı, ilçemizde ekim ayının ilk haftalarında başlamıştır. Pamuk hasadı ülkemizde genellikle 2-3 kez ve elle toplanarak yapılır. Birinci elde toplanan pamuk iyi kalite özelliklerine sahiptir. Son yıllarda makina ile hasada da rastlanmaktadır. Makina ile pamuk hasadı iş gücü ücretinin pahalı olduğu ülkelerde (bölgelerde) tercih edilen bir yöntemdir.

           Türkiye sahip olduğu uygun ekolojik koşullar nedeniyle önemli bir pamuk üreticisi ülkedir. Ülkemizde yaklaşık 750 bin hektar alanda pamuk tarımı yapılmakta ve yılda 850 bin ton lif (2,1 milyon ton kütlü) pamuk üretilmektedir. Ekim alanı ve üretim miktarı iklim koşullarının yanı sıra pazar koşullarına (yurt içi ve yurt dışı fiyatlar, ürün bedellerinin ödenmesi vb.) bağlı olarak yıldan yıla dalgalanma göstermektedir. Türkiye’de lif pamuk verimi hektara 1150 kg civarında olup, Dünya ortalamasının (550-600 kg) çok üzerinde bulunmaktadır.

           Yaşamın sürdürülebilmesi, milli gelire ve istihdama katkısı, diğer sektörlere hammadde ve sermaye sağlaması,  ihracata doğrudan veya dolaylı etkisi, biyolojik çeşitlilik ve ekolojik dengeye olan katkısı, pamuğun önemini arttırmaktadır. Bu alanların üretim planlaması, maliyet taban fiyat politikaları,  prim sistemi konularında doğru politika tercihlerinde üretime katkı sağlayacaktır.

            Her daim çiftçilerimizin yanında olan ve bilgi alış verişinde bulunan odamız tarım danışmanları, pamuk hasadında da çiftçilerimizi yalnız bırakmadı. Bizler de ziraat odası olarak çiftçilerimize hayırlı bereketli bir kazanç dileklerinde bulunuyoruz.