Çınar Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Çınar Ziraat Odası > Haberler > TARIM DANIŞMANLARIMIZ PAMUK EKİLİ ALANLARDA HASTALIK VE ZARARLILARINI KONTROL ETTİ...

TARIM DANIŞMANLARIMIZ PAMUK EKİLİ ALANLARDA HASTALIK VE ZARARLILARINI KONTROL ETTİ...

        Tarım Danışmanlarımız odamıza bağlı köylerde pamuk tarlalarını kontrol etti. Pamuk tarlalarında bulunan zararlı popülasyonları incelenip, pamuk zararlıları ve sulama ile ilgili çiftçilerimize teknik bilgiler aktarıldı.


Pamuk Zararlıları


  Pamuk Yaprak Biti

Bitki özsuyunu emmek suretiyle zarar verirler. Bitki gelişimi yavaşlar. Yaprak altında kümeler halinde yaşarlar. Aşırı sulama ve azotlu gübre kullanımı çoğalmasını teşvik eder. Haftada bir yapılacak kontrollerle yaprak biti sayısı 25'e ulaştığında ilaçlama yapılmalıdır.Beyazsinek: Bitki özsuyu ile beslenir. Bitki gelişmesini durdurur, bitkinin koza tutma kapasitesini düşürür.. Mücadelesinde kültürel önlem olarak erkenci pamuk çeşitlerinin ekilmesi, aşırı sulama ve gübrelemeden kaçınılması, hasat artıklarının ve yabancı otların imha edilmesi gerekir. İlaçlı mücadelesi kontroller yapılarak yaprak başına 5 ergin veya 10 larvaya rastlanıldığında yapılmalıdır. İlaçlama aletine yaprak altı meme seti ilave edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Pamuk Yaprak Piresi: Bitki özsuyu ile beslenir ve koza oluşturma döneminden itibaren önem kazanır. Zararlının erginleri yan ve hızlı hareketleri ile tanınır. Zarar gören yapraklar önce sararır, sonra kırmızılaşır. Yoğunluğu artarsa yaprak ve tarak dökümüne neden olur. Koza oluşturma döneminde yapılacak kontrollerde yaprak başına 10 birey tespit edilirse ilaçlı mücadeleye geçilmelidir.

Kırmızı Örümcek: Bitkinin tüm aksamında beslenmekle birlikte daha çok taze ve kuvvetli yaprakları tercih ederler. Yapraklar üzerinde emgi yaptıkları yerlerde sarı noktalar oluşur. Daha sonra zarar gören kısımlar kızarır ve yaprak zamanından önce dökülür. Bulaşma tarla kenarlarından başlar. Tüm tarlaya yayılmamışsa zararlının olduğu alanlar ilaçlanmalıdır. Tarla geneline yayılmışsa bölgelere göre değişmekle birlikte Akdeniz Bölgesi için yaprak başına 5 bireye ulaşıldığında akarisitler ile ilaçlama aletine yaprak altı meme seti ilave edilerek ilaçlanmalıdır.                                                                                                                                                       

  Yeşil Kurt


Ergini bir kelebek olan yeşil kutrun tırtılları başta taraklar olmak üzere generatif organlarda (tarak, çiçek, koza) beslenerek zarar verirler. Yeşil kurdun 3 nesli pamukta zararlı olmaktadır. Yapılacak tarla kontrollerinde 3 m 'lik pamuk sırasında ortalama 2 adet yeşil kurt görüldüğünde ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamada yüksek etki elde edebilmek için her nesilde yumurtadan yeni çıkmış larvaların çoğunlukta olduğu dönemde ilaçlama yapılmalıdır.


      Pembe Kurt

Ergini bir kelebek olan pembe kurdun tırtılları kozanın içine girerek koza içinde özellikle çiğitlerle beslenir. Kör koza oluşumuna neden olur.     Larvalar çiçekte beslendiği için rozet (bohça) çiçek oluşumuna neden olur. Zararlı kışı kör kozalar veya çiğit içinde geçirdiğinden tohum ve tarla temizliği çok önemlidir. Pamuk hasadından sonra tarladaki saplar parçalanmalıdır. Delinte (havı alınmış) pamuk tohumu kullanılmalı, aksi taktirde çiğitler mutlaka fumige edilmelidir. Ülkemizde pembe kurt zararını önlemek için pamukta pembe kurt yönetmeliği bulunmaktadır. Burada belirtilen tedbirlere uyulması ve yukarıda belirtilen kültürel önlemlerin alınması durumunda ilaçlı mücadeleye gerek yoktur.