Çınar Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Çınar Ziraat Odası > Haberler > TARIM DANIŞMANLARIMIZ PAMUKTAKİ YENİ ÇIKIŞLARI KONTROL ETTİ.

TARIM DANIŞMANLARIMIZ PAMUKTAKİ YENİ ÇIKIŞLARI KONTROL ETTİ.

                Tarım Danışmanlarımız pamuk tarlasında yeni çıkışları kontrol ettiler.

    1.Çapalama ve Seyreltme

        Çapalama, yabancı otları yok eder, topraktaki suyu korur, toprağın havalanmasını ve ısınmasını sağlayarak pamuk köklerinin ve toprak üstü aksamının daha iyi gelişmesine neden olur. Çapalama elle ve traktörle yapılır. Sulu pamuk tarımında tarlanın yabancı ot durumuna göre 2-3 kez el, 3-4 kez traktör çapası yapılmalıdır. Genellikle fide döneminde görülen mantarların neden olduğu kurumaların azaltılmasında, bitki gelişmesindeki duraklamaların kaldırılmasında, çapalama ile toprağın havalandırılmasının önemi büyüktür.
Pamuk tarımında fazla tohum kullanıldığından birim alanda olması gerekli fide sayısından daha fazla fide bulunmaktadır. Fazla sayıdaki fidelerin alınması gereklidir. Seyreltme mümkün olduğu kadar erken, ancak bitkilerin olumsuz koşullardan daha az etkilenecekleri duruma geldiğinde yapılmalıdır. Bu işlem fide çıkışından sonra 20 gün içinde tamamlanmalıdır.

    2. Pamukta sulama

    Genellikle pamuk ekiminden çiçeklenme başlangıcına kadar pamuk bitkisi sulanmak istemez. Hızlı bir gelişmenin istendiği bu dönemde, bitkiler su ihtiyacını toprakta tutulan kış ve ilkbahar yağışlarından sağlar. Ancak anormal bir kuraklık, bitki gelişmesinde gerileme görülürse çiçeklenme başlangıcından önce de sulama yapılmalıdır. Burada kullanılan çeşidin vegetatif gelişmeye yatkınlığının bilinmesinde yarar vardır.
    Topraktaki nemin % 50 'si tüketildiğinde yada bitki yaprakları solgunluk gösteriyorsa ve bitki gövdesindeki kızarıklık tepe tomurcuğuna 10-12 cm yaklaşmışsa ilk sulama yapılmalıdır. Bu dönem ekimden yaklaşık 40 gün sonrasına denk gelmektedir. İlk suyun verilme zamanı verim üzerinde etkili olmaktadır. Erken ve gereğinden fazla su, bitkinin köklenmesini durdurur. Bu durum sonraki sulamaların daha sık yapılmasına neden olur. İlk sulamanın geciktirilmesi ise bitkinin erken yaşlanmasına ve verim kaybına yol açar.
Pamuk bitkisi en fazla suya çiçeklenme döneminde ihtiyaç duyar. İlk sulamadan sonra, topraktaki nem durumu ve bitki kontrolleri yapılarak, 15 gün  aralıklarla sulama yapılmalıdır. Sıcaklığın yüksek olduğu Temmuz - Ağustos aylarında, sulama aralığı 10 güne kadar inebilir.

    3.Gübreleme

Pamuk bitkisi ihtiyaç duyduğu toplam azotun ortalama %60nı çiçeklenme ve koza oluşumu döneminde alır. Azotlu gübre verilirken mutlaka toprağa karıştırılmalıdır. Pamuk tarımında dekara ;

12-16g saf azot ve 6-8 kg  fosforlu 6-8 kg saf potasyum verilmelidir.

    1.Seçenek:  

* 15-15-15 kompoze40 kg /da  Ekimden önce veya ekimle

* Amonyum sülfat  %21N 25kg /da ilk sudan önce

* Üre %46 N  10 kg /da ilk sudan önce

    2.Seçenek

* 20 -20-0 kompoze 30 kg /da ekimden önce veya ekimle birlikte

* Amonyum nitrat %33 N 15 kg /da ilk sudan önce

* Üre %46 N 10 kg /da ilk sudan öce

       Endüstri ve sanayinin hammaddelerinden pamuk üretiminin meşekat ve ilgi isteyen ekiminden hasadına kadar zorlu yolculuğunda tarım danışmanlarımız, çiftçilerimizi yalnız bırakmayarak teknik bilgileriyle çiftçilerimize destek olmaktadırlar.