Tarım Danışmanlarımız tarafından İlçemizdeki mercimek tarlalarında
kontroller yapıldı. Tarım Danışmanlarımız mercimek bakımlarının zamanında
yapılması gerektiği bilgisini çiftçilerimize ilettiler.
Mercimek tek yıllık,çeşitlere ve çevre
koşullarına bağlı olarak 15-75 cm arasında değişiklik gösteren yükseklikte, tek
dallı bir gövdeye sahiptir. Mercimek kökleri üzerinde hava serbest azotunu
tespit eden kök yumruları Rhizobium leguminosarum adlı bakteriler tarafından
oluşturulmaktadır. GAP Projesinin uygulanacağı Güney Doğu Anadolu Bölgesinde
baklagillerin ekim alanı toplam ekim alanının %25'ini kapsamaktadır. Yemeklik
dane baklagiller içerisinde ise kırmızı mercimek %85'lik ekim sahası ile
birinci sırda yer almaktadır.
Bakım
Mercimek yetiştiriciliğinde üstün verim alınmasını engelleyen en önemli unsur yabancı otlardır. Bunun için mercimek ekimi ilk yağmurlardan sonraya bırakılmalı yabancı otlar çimlenip tarla bir daha işlendikten sonra ekim yapılmalıdır. Daha sonraki dönemlerde çıkan otlarla elle ot alımı alınmak suretiyle de mücadele yapılabilir ancak fazla işgücü ve masraf gerekir.
Yabancı Otlar
Mercimekte ekimden sonra, çıkış öncesi olarak kullanılan ilaçlar
henüz deneme safhasında olduğundan tavsiye edilememektedir. Çıkış sonrası
uygulanan ilaçlar, mercimek ve yabancı otlar çıkıp mercimeğin 8-10 cm, yabancı
otların 3-5 yapraklı oldukları devrede kullanılır.
Mercimek Yeşil Kurdu
Mercimek ve nohutta zarar yapmaktadır. Yumurtalardan çıkan larvalar yumurta kabuğu ile yaprağı kemirerek beslenir, 3 ve 4 dönem larvalar daha çok tomurcuk ve çiçekte zararlı olur. Son dönemlerde kapsülü delerek nohut ve mercimek danelerini yerler. Sürvey sonucunda yeterli yoğunluk saptanan yerlerde mücadeleye başlanır.İlaçlamalar koruyucu mücadele şeklinde ve larvaların ilk dönemlerinde tek uygulama olarak yapılır.