Oda Başkanımız Sn. Cevat DELİL ve Tarım
Danışmanlarımız hububatta üst gübreleme yapan çiftçilerimizi ziyaret ettiler.
Buğday ve arpada verimi en çok sınırlayan faktör yağış miktarı ve yağışın dağılımıdır. Yağış miktarının ve bitkinin gelişme dönemi içinde dağılıma göre bir dekara verilmesi gereken azotlu gübre miktarı büyük önem taşımaktadır.
Buğdayın Gübrelenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar:
.İklim özellikleri,
.Toprağın tohum ekimine iyi hazırlanması,
.M2’ye ekilecek tohum adedi ve tohumluk kalitesi,
.Taban gübresi (Toprak altı) miktarı, çeşidi, uygulama zamanı ve uygulama
şekli (serpme-bant)
.Kardeşlenme ve sapa kalkmada üst gübre miktarı ve çeşidi,
.Yetersiz yağışta sulama,
.Azotlu gübreleme ile yatma arasında ilişki,
.Azotlu gübreleme ile pas hastalığı arasında ilişki,
.Un randımanı ve kalite,
.Buğdayın Ekmeklik-Makarnalık, Arpanın Yemlik-Biralık olması.
ÜST GÜBRELEME:
Kardeşlenme başlangıcından sapa
kalkma dönemine kadar yapılan gübrelemedir. Yağışı az olan yörelerde sulama
yapılmaksızın yapılan yetiştiricilikle üst gübresi bir defada, yağışı yeterli
olan veya sulama yapılan yörelerde üst gübreleme iki defada yapılmalıdır. Yağış
veya sulama durumuna göre verilecek üst gübre (azotlu) miktarı değişmektedir.
Üst gübrelemeyi bir defada veren
üreticiler kardeşlenme döneminin sonuna doğru, üst gübrelemeyi iki defada yapan
üreticiler ilk üst gübreyi kardeşlenme ortasında, ikinciyi ise sapa kalkma
döneminde vermelidirler. Yağışı çok az olan yörelerde üst gübrelemede verilecek
azotlu gübre miktarı, tohum ekim döneminde verilen toprak altı gübresi ile de
birlikte verilebilir. Kritik gelişme (kardeşlenme sonu veya sapa kalkma) dönemlerinden
önce verilmelidir.
DİKKAT:
Yağışı yeterli olan yörelerde bazı yıllar ilkbahar başlangıç
yağışları az olabilir, bu durumda ikinci üst gübre miktarı azaltılmalıdır.
Azaltılmaması durumunda fazla azottan dolayı bitkinin su tüketimi artar ve
topraktaki su miktarı kısa sürede tükenir ve buğdayda YANMA dediğimiz olay
meydana gelir.
Yağışı yeterli olan yörelerde dekardan fazla ürün alınması
düşüncesi ile gereğinden fazla azotlu gübre kullanımı bitkinin YATMA ‘sına
neden olur ve PAS gibi hastalık etmenlerinin zarar derecesini arttırabilir.
Üst gübrelemede kullanılacak azotlu gübre çeşitlerinin
belirlenmesi.
Üst gübrelemeyi bir defada yapan üreticiler %26 N CAN gübresini veya %46 N ÜRE
gübresini tercih etmelidir.
Üst gübrelemeyi iki defada yapan üreticiler ilk gübrelemede ÜRE veya CAN
kullanmalı, ikinci gübrelemede %26 N CAN veya %33 N Amonyum Nitrat
kullanmalıdırlar.
Üreticilerin üst gübrelemede gübre cinsi belirlemede dikkat edeceği husus gübre
uygulaması yaptıktan sonra birkaç gün içinde yağmur yağması ve havaların
güneşli ve sıcak geçmemesidir. Üst gübre uygulandıktan sonra 5-10 gün yağmur
yağmıyor, hava sıcak ve güneşli ise ÜRE gübresinden büyük ölçüde azot kaybı
amonyak ( NH3 ) halinde olur ve gübrelemenin etkisi az görülür. Bu kayıp %33 N
Amonyum Nitratta nispeten az, CAN gübresinde ise çok az olur. Bunun için
özellikle ikinci üst gübrelemede ÜRE kullanımından kaçınılmalıdır.